Smakuj!

Zupy

icon

Zupy - Otsu Sushi

Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Japończycy uwielbiają wzbogacać swoje posiłki pysznymi zupami. Miseczki wypełnione pachnącym bulionem i smacznymi dodatkami można zobaczyć na japońskich stołach nawet podczas śniadań. Takie zupy to świetne źródło składników odżywczych, a także eksplozja smaku. Zasmakuj ich w najlepszej restauracji sushi w Krakowie! 

Aromatyczna zupa z dowozem 

Nasza restauracja z sushi z dowozem w Krakowie i okolicach chętnie dostarczy pyszne dania kuchni japońskiej pod Twoje drzwi! Oferujemy dostawę na terenie następujących obszarów: Kraków, Wieliczka, Bieżanów, Prokocim, Wola Duchacka, Podgórze, Piaski.

Spróbuj aromatycznych zup rodem z Japonii

Świetnym pomysłem będzie zamówienie zupy jako dodatek do zestawu sushi. Gwarantujemy, że zupa będzie równie smaczna jak Twoje ulubione sushi. Przygotujemy ją z największą starannością, wykorzystując wysokiej jakości składniki. 

Zupy

Miro shiro 16,00  zł
Miro shiro z łososiem 21,00 zł
Vonton z gyoza 19,00 zł
Tom yam z krewetkami 25,00 zł
Kaka soba z doradą i surimi 22,00 zł

Oferujemy sushi z dowozem. Zamów już teraz!

Zamów online

Dla wszystkich, którzy wolą zjeść dobre sushi w zaciszu własnego domu, oferujemy sushi z dowozem. Obsługiwane obszary sushi z dostawą: Kraków, Wieliczka, Bieżanów, Prokocim, Wola Duchacka, Podgórze, Piaski.

Zupa Miso Shiro 

Mówi się, że nawet jedna trzecia Japończyków jada zupę miso co najmniej raz dziennie. Skąd jej popularność? Miso Shiro to zupa obecna w kuchni japońskiej od wielu wieków. Wierzy się, że pomysł na jej recepturę przywędrował ze starożytnych Chin i zadomowił się w kraju kwitnącej wiśni około siódmego wieku naszej ery. Było to także danie uwielbiane przez samurajów! Nic dziwnego, że wciąż jest popularne w Japonii i na całym świecie. To potrawa pełna smaku i wartościowych składników takich jak pasta miso, tofu czy glony wakame. Ma stosunkowo niewiele kalorii oraz dużą ilość składników odżywczych. 

Niemal każda rodzina w Japonii ma swój własny przepis na zupę miso. Zależy to od regionu kraju, a także od osobistych upodobań. To danie pozwalające na sporą dawkę dowolności - można używać do niego różnych dodatków. Choć zupy miso mogą się od siebie różnić, są bardzo ważnym elementem japońskiej kultury. Koniecznie spróbuj ich w naszym wykonaniu!

Jedząc pyszną zupę miso w naszej restauracji w Krakowie, możesz poczuć się jak przy tradycyjnym japońskim stole. Nasze dania tworzone są przez wykwalifikowanych kucharzy, aby zachwycić Cię ich smakiem. Dbamy także o estetykę potraw. Zupę przyrządzamy na bazie smakowitego bulionu oraz pasty miso, która ma słony smak i głęboki, intensywny aromat. W podstawowej wersji wzbogacamy ją sojowym twarożkiem tofu, glonami wakame, sezamem białym i szczypiorkiem, które razem tworzą doskonałą kompozycję smakową. Polecamy również wersję z łososiem i czerwonym kawiorem.

Podawane w naszej restauracji zupy są zgodne z założeniem, aby łączyć minimalizm z elegancją. Miseczka z Miso Shiro to małe dzieło sztuki! Zupa miso jest przykładem japońskiej sztuki równowagi. Łączy w sobie to, co łagodne (tofu, sezam) oraz intensywne (pasta miso, szczypiorek). Dzięki balansowi smaków osiągana jest doskonała harmonia. Właśnie dlatego Miso Shiro jest tak pyszne!

Misho Shiro można spożyć za pomocą specjalnej łyżki. W Japonii popularny jest również sposób polegający na przyłożeniu miseczki do ust i wypiciu zupy. 

Czym jest miso?

Miso jest uważane za jeden z sekretnych składników kuchni japońskiej. Ta niepozorna, ziemista, brązowa pasta kryje w sobie bogactwo smaku. Najczęściej jest określana jako słona, choć posmak, jaki nadaje opartym na niej daniom wymyka się wszelkim klasyfikacjom - trzeba poczuć go samemu! 

Pasta miso powstaje poprzez fermentację soi z dodatkiem ryżu bądź jęczmienia wraz z grzybem koji. Kolor, zapach i smak miso zależą od długości i sposobu fermentacji oraz od proporcji między soją a koji. Proces powstawania miso trwa od kilku tygodni do nawet kilku lat. Miso, które kiedyś używane było tylko na Dalekim Wschodzie, obecnie jest doceniane na całym świecie i wykorzystywane w rozmaitych kombinacjach. Często znajduje się w sosach i zupach. Po wymieszaniu z dashi, czyli aromatycznym bulionem, tworzy Miso Shiro. 

Poczuj umami 

Kiedy japoński naukowiec Kikunae Ikeda stwierdził istnienie piątego smaku, był to strzał w dziesiątkę. Umami to smak kojarzony z kuchnią Dalekiego Wschodu. Nazwa ta pochodzi z języka japońskiego i można ją tłumaczyć jako "esencję pyszności" bądź "smakowitość". Jeśli jesteśmy zachwyceni jakimiś posiłkiem i nie możemy się od niego oderwać, może być za to odpowiedzialne właśnie umami. Z pewnością doświadczysz tego w naszej restauracji sushi w Krakowie! 

Pasta miso jest świetnym sposobem na uzyskanie wspaniałej zupy o smaku umami. Nasza zupa Miso Shiro oparta jest na smacznym bulionie, któremu towarzyszą inne produkty znane z zawartości umami takie jak glony wakame. Na pewno zachwyci Cię jej smak. 

Zupa - doskonały sposób na głód 

Znasz uczucie, kiedy z talerza znika ostatni kawałek smakowitego sushi, a Ty wciąż masz ochotę coś zjeść? W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest skosztowanie pysznej zupy. Dzięki temu poczujesz pełne nasycenie, a w dodatku urozmaicisz swój posiłek dodatkowymi walorami smakowymi i odżywczymi. Poza tym jedzenie zupy Miso Shiro to czysta przyjemność! 

Zupa Miso Shiro będzie dobrze pasować do każdego zestawu sushi z naszej karty. Skomponuj posiłek idealny dla Ciebie.