Smakuj!

Sashimi

icon

Sushi sashimi – Otsu Sushi

Sashimi i sushi zdecydowanie nie są synonimami

Jeśli kiedykolwiek przeglądałeś menu w japońskiej restauracji, istnieje duża szansa, że zastanawiałeś się nad następującymi kwestiami: Co to jest sashimi? Czy jest to zamiennik sushi? W świecie sushi, sashimi, nigiri, maki i nie tylko, dostrzeżenie różnic może być trudne. W tym artykule dowiesz się, czym jest sashimi i czym różni się od innych popularnych japońskich potraw.

Czym więc jest sashimi? Mówiąc najprościej, jest to niegotowana ryba. Jednak to znacznie więcej.

Gdzie zjeść najlepsze sashimi w Krakowie?

W restauracji Otsusushi będą państwo mieli opcję spróbowania obu dań w celu wybrania swojego faworyta! Nasz lokal znajduje się w Krakowie, dokładne informacje znajdą państwo na naszej stronie internetowej. Jeśli nie mają państwo możliwości przyjścia do nas, istnieje również opcja zamówienia sushi lub sashimi z dowozem w okolicach Krakowa.

Sashimi

Łosoś 35,00  zł
Tuńczyk 40,00 zł
Dorada 40,00 zł

Oferujemy sushi z dowozem. Zamów już teraz!

Zamów online

Dla wszystkich, którzy wolą zjeść dobre sushi w zaciszu własnego domu, oferujemy sushi z dowozem. Obsługiwane obszary sushi z dostawą: Kraków, Wieliczka, Bieżanów, Prokocim, Wola Duchacka, Podgórze, Piaski.

Czy sashimi to tylko surowa ryba?

Sashimi to rzeczywiście surowa ryba. Ale surowa ryba nie jest jedynym składnikiem; świeżość, jakość i krój również kluczowe.

Biorąc pod uwagę, że nazwa „sashimi” pochodzi od japońskich słów „sa” (co oznacza „nóż”) i „shi” (co oznacza „filet”), nie powinno dziwić, że japońskie danie składa się z drobno pokrojonych świeżych ryb. Zazwyczaj danie podawane jest tylko z sosem sojowym, dzięki czemu mięso błyszczy jako gwiazda tego dania, aby po spróbowaniu poczuć wyjątkowy smak umami. Sashimi można jednak podawać również z wasabi lub marynowanym imbirem.

Ze względu na to, że podawane jest w stanie surowym, sashimi przygotowywane jest z wysokiej jakości ryb. Jest to równie korzystne dla zmysłów smakowych, jak i dla zdrowia. Ryby złej jakości lub niewłaściwie przygotowane mogą spowodować złe samopoczucie. Lekarze odnotowali przypadki chorób pasożytniczych (znanych również jako robaki) u osób jedzących surowe sushi. Właśnie dlatego wysokiej jakości ryby sashimi (często tuńczyk, makrela i łosoś) są łowione, mrożone i spożywane szybko po sobie. To kolejny powód, dla którego powinieneś unikać sashimi i sushi w bufetach. Przed 

Ryby odpowiednie do sashimi można kupić w sklepie, ale należy zachować ostrożność przy ich wyborze, aby upewnić się, że są odpowiedniej jakości. Najlepszą opcją jest wcześniej zamrożona ryba, ale nie bój się poprosić sprzedawcy ryb o wskazówki.

Sashimi zazwyczaj odnosi się do surowej ryby, ale można też spotkać sashimi wołowe lub wieprzowe. W przypadku tych odmian sashimi należy również upewnić się, że jest jak najświeższy.

Czym różnią się sashimi i nigiri?

Znając już odpowiedź na pytanie  „Czym jest sashimi?”, czy jesteś w stanie odróżnić, czym ona nie jest? Zastanów się przez chwilę nad kopcami ryżu wielkości kęsa, zwieńczonymi plastrami surowej ryby. To może brzmieć jak sashimi, ale w rzeczywistości jest to nigiri.

Włączenie ryżu przekształca sashimi w nigiri. Nigiri wywodzi się z japońskiego wyrażenia oznaczającego „uchwycić w dłoni” (nazwa nawiązuje do formowanego ręcznie ryżu). Posiłek jest czasami podawany z sosem sojowym i wasabi, można go posypać gotowanymi potrawami, chociaż jego głównymi składnikami są ryż o smaku octu i surowa ryba.

Sushi a sashimi: Jaka jest różnica?

Pytanie „czym różni się sashimi od sushi” może być nawet częściej zadawane niż „czym jest sashimi?”

Powszechnym nieporozumieniem jest to, że te potrawy są identyczne. Są naprawdę dość wyraźne odmienne. W przeciwieństwie do sashimi, które składa się tylko z surowego mięsa, sushi zazwyczaj zawiera ryż, wodorosty i warzywa.

Kaloryka sushi i sashimi

Ryba jest doskonałym źródłem białka, dlatego sushi i sashimi są całkiem zdrowe. W zależności od odmiany, jeden kawałek Sashimi zawiera zazwyczaj od 20 do 60 kalorii.

Rolki sushi mogą mieć wartość kaloryczną od 200 do 500 kalorii. Nigiri zazwyczaj zawiera od 40 do 60 kalorii na porcję.

To ryż ma najwięcej kalorii w sushi, ponieważ łączy się go z octem, solą i znaczną ilością cukru, co zwiększa liczbę kalorii.

To właśnie Sashimi z tych dwóch potraw jest zdrowsze, ponieważ sushi często zawiera smażone elementy lub majonez, które zwiększają zawartość tłuszczu, wraz z białym ryżem i cukrem.

Sashimi jest prostsze i składa się głównie z surowej ryby. Używając brązowego ryżu i niesmażonych, świeżych składników, sashimi może być tak zdrowe, jak to tylko możliwe.

Rodzaje Sashimi w Otsusushi

Tuńczyk: Ta ryba, zrobiona z tuńczyka błękitnopłetwego, jest klasyfikowana według poziomu tłuszczu. Najchudszy Akami pochodzi z górnej części ryby w pobliżu kręgosłupa. Toro jest najbardziej tłustą częścią ryby i pochodzi z jej brzucha.

Łosoś: Jest on jednym z najpopularniejszych sashimi i podobnie jak tuńczyk, mięso z brzucha jest bardziej soczyste i tłuste. Łosoś może przenosić pasożyty, dlatego spożywanie surowego łososia stanowi zagrożenie dla zdrowia. Aby temu zapobiec, powinno się wykorzystywać łososia hodowanego w niewoli, który jest wolny od pasożytów, lub dzikiego łososia, który został zamrożony, aby zniszczyć wszelkie pasożyty.

W naszej restauracji mogą być państwo pewni, że zapewnimy najwyższej jakości w pełni bezpieczny posiłek!