Smakuj!

Nigiri

icon

Sushi nigiri – Otsu Sushi

Sushi to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Za sukcesem tej potrawy stoi niezwykły kunszt Sushi Masterów, zdrowe i świeże składniki oraz estetyczne podanie. W dużych miastach zwykle jest prowadzonych kilka restauracji japońskich oferujących ten przysmak. Gdzie warto zjeść sushi w Krakowie? Jakie są najbardziej popularne jego rodzaje? Czy zamawiane sushi na dowóz w Krakowie będzie równie dobre, jak to podawane w restauracji? Dowiedz się więcej o specjałach kuchni japońskiej!

Swoją przygodę z sushi warto zacząć od nigiri.

To najbardziej klasyczna i najstarsza forma tego japońskiego specjału. Sushi jest znane w Japonii już od VII/VIII w.n.e., gdzie początkowo było prostym daniem sprzedawanym na ulicy i przeznaczonym dla ubogich klientów. W Edo (współczesnym Tokio) w połowie XIX wieku Hanaya Yohei stworzył znaną powszechnie wersję nigirizushi - na kulkach marynowanego ryżu serował cienko pokrojone plasterki tuńczyka. Receptura ta przetrwała do dziś i przyczyniła się do popularyzacji sushi na całym świecie.

Nigiri – 2 szt.

Łosoś 15,00  zł
Łosoś grill 16,00 zł
Tuńczyk 16,00 zł
Krewetka parzona 17,00 zł
Awokado 12,00 zł
Tamago 12,00 zł
Węgorz 17,00 zł
Kampio 12,00 zł
Dorada 17,00 zł

Oferujemy sushi z dowozem. Zamów już teraz!

Zamów online

Dla wszystkich, którzy wolą zjeść dobre sushi w zaciszu własnego domu, oferujemy sushi z dowozem. Obsługiwane obszary sushi z dostawą: Kraków, Wieliczka, Bieżanów, Prokocim, Wola Duchacka, Podgórze, Piaski.

Dobre sushi w Krakowie - co wybrać z menu?

Najważniejszym składnikiem sushi jest zakwaszony, kleisty ryż. Innymi popularnymi składnikami są np. surowe ryby, owoce morza, grzyby, warzywa, serek, wasabi, wodorosty nori, tofu, omlet. W menu wielu restauracji sushi w Krakowie dostępne są liczne jego odmiany, do najpopularniejszych należą:

  • futomaki - charakteryzuje się dużą ilością dodatków, wystających poza zwinięty rulon,
  • uramaki - nazywane też california rolls, to odwrócone maki, które na zewnątrz mają ryż (posypany sezamem, a czasem kawiorem), natomiast wewnątrz znajdują się różne dodatki, w tym nori,
  • hosomaki - cienkie rolki, krojone na 6 części, składające się z niewielkiej ilości ryżu i tylko jednego dodatku (warzywa bądź ryby),
  • nigiri - nazwa nawiązuje do sposobu przyrządzania tej potrawy, czyli ugniatania ryżu, z którego formuje się podłużne kulki, a następnie dodaje do nich warzywa lub surową rybę (tradycyjnie w tej wersji sushi nie dodaje się nori).

Nigiri - klasyka japońskiego sushi w Krakowie

Obecnie w skład nigiri, oprócz doprawionego ryżu, wchodzą różnego rodzaju ryby. Czasem dodaje się do niego też inne japońskie przysmaki, np. marynowany imbir, wasabi, omlet, japońską rzodkiew, a nawet owoce morza w tempurze lub opiekane ryby. W restauracjach można też spotkać nigiri przewiązane wstążką z alg. Popularne są także gunkanmaki, które są odmianą nori. Przyrządza się je, formując zaprawiony ryż (z różnymi dodatkami) na kształt łódeczki, którą owija się najczęściej nori. Sushi zmienia się wraz z potrzebami klientów, jednak Sushi Masterzy nadal przygotowują je w tradycyjny sposób, polegając na oryginalnych smakach japońskiej kuchni.

Nigiri przed spożyciem macza się w sosie sojowy od strony ryby lub owoców morza - to istotna reguła, która zapobiega nadmiernemu nasączaniu ryży. Ważne jest również oczyszczanie kubków smakowych znajdujących się na języku poprzez kosztowanie imbiru lub zielonej herbaty, pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi. Taki zabieg pomaga przygotować zmysł smaku na wyjątkowe doznania, które dostarcza delektowanie się tym japońskim specjałem.

Tradycyjne japońskie sushi w Krakowie

Kraków słynie z licznych restauracji serwujących dania pochodzące z różnych regionów świata. Nie brakuje smakoszy, dla których głównym celem wizyty w tym mieście jest zjedzenie wspaniałego posiłku w egzotycznej restauracji. Chcesz zjeść dobre sushi w Krakowie? Sprawdź, to podawane w Otsu & Miszito Sushi!  Restauracja znajduje się na Prokocimiu, przy ulicy Wielickiej.

W Otsu Sushi potrawy przygotowują Sushi Masterzy, którzy zgodnie z tradycjami japońskimi, dążą do perfekcji w swojej pracy. To prawdziwi eksperci w swoim fachu - przygotowują idealny ryż, potrafią dobrać składniki sushi, tak aby uzyskać zbalansowany smak, a do tego potrawa prezentuje się perfekcyjnie. W tej restauracji sushi w Krakowie serwowane dania smakują tak jak w Japonii. Doświadczeni Sushi Masterzy mogą przygotować dla Ciebie specjalne sushi, według Twoich preferencji smakowych. Czy szukałeś kiedyś sushi bezglutenowego w Krakowie? Nie każda restauracja takie oferuje, ale w Otsu Sushi postanowiono pomóc osobom cierpiącym na celiakie - kucharze przygotowują potrawę tylko z certyfikowanych, bezglutenowych składników.

Pozostaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, czy sushi z dostawą w Krakowie będzie równie dobre, jak to w restauracji? Sushi na dowóz przygotowują Ci sami Sushi Masterzy, którzy pracują w lokalu Otsu Sushi. Nie ma dla nich różnicy, czy przyrządzona potrawa będzie zjedzona na miejscu, czy w domu klienta - zawsze zachowują najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Dostawa sushi w Krakowie odbywa się szybko i bezawaryjnie. Możesz zamówić swoje ulubione danie i cieszyć się jego smakiem w domowym zaciszu.

Otsu Sushi działa 7 dni w tygodniu - także w niedziele niehandlowe. W restauracji czekają na Ciebie tradycyjne oraz autorskie sushi, których nie dostaniesz w żadnym innym miejscu w mieście. Sprawdź, jak smakuje najlepsze sushi w Krakowie!