Ura maki

35,00 
31,50 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

32,00 
28,80 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

34,00 
30,60 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

34,00 
30,60 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

30,00 
27,00 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

35,00 
31,50 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

35,00 
31,50 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

28,00 
25,20 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

KOSZYK

Godziny dostawy: 10:00 do 22:00
Koszt dostawy: 10,00 zł
Minimalna kwota zamówienia: 50,00 zł 
Twój koszyk jest aktualnie pusty

Wróć do sklepu

Pobierz naszą aplikację!

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT.
Błędy w druku, błędy i poprawki zastrzeżone.

Sushi ura maki – Otsu Sushi

Od wieków na dalekim wschodzie ludzie żyli blisko i w zgodzie z naturą. Spożywano zdrowe potrawy z surowych ryb, mięsa, warzyw i owoców. Stosowanie diety tak bliskiej naturze i korzystającej z jej darów ma wiele zdrowotnych zalet.

Kuchnia dalekowschodnia

Daleki wschód to krainy ciągnące się wzdłuż wschodniego wybrzeża Oceanu Spokojnego. Popularne kuchnie dalekowschodnie to przede wszystkim kuchnia chińska, koreańska i oczywiście japońska. Koreańczycy swoje potrawy opierają na podstawie, czyli ryżu i makaronie, a do tego dokładane są najróżniejsze dodatki jak warzywa, ryby i najróżniejsze kiszonki i marynaty na przykład kiszona kapusta, rzodkiew, marynowane krewetki i inne owoce morza. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna i w zależności od regionu Chin potrawy mogą się od siebie znacznie różnić. Główną filozofią kuchni chińskiej jest połączenie pięciu smaków w jednej potrawie: słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego. Za najzdrowszą jednak jest uważana kuchnia Japońska.

Charakter kuchni japońskiej

Japonia jest krajem wyspiarskim leżącym dalej na wschód od Chin i Korei. To właśnie uwarunkowania geograficzne miały największy wpływ na kształtowanie Japońskiego stylu w kuchni i sposobu na przyrządzanie potraw. Japonia to kraj wybitnie górzysty, bo w około 90% pokryty jest wzgórzami i wysokimi górami. Ciężko w tych warunkach rozwijać uprawę roślin zatem Japończycy korzystają głównie z bogactwa, jakie daje im ocean i lasy. Od stuleci pielęgnuje się tam zbieractwo i rybołówstwo. Stąd w dzisiejszej diecie Japończyków dominują świeże ryby, owoce morza i lasów. Od ponad dwóch i pół tysiąca lat podobnie jak w Chinach i Korei uprawia się tu ryż. Ryż jest elementem kuchni, który łączy Chiny, Koreę i Japonię. Jedna kwestia różni sposób przyrządzania potraw w Japonii z resztą dalekiego wschodu. Japończycy starają się jak najmniej ingerować w obróbkę termiczną potraw. Wszystko musi być jak najbardziej naturalne i proste dlatego w kuchni Japońskiej praktycznie w ogóle nie używa się tłuszczu i oleju.

Potrawy kuchni japońskiej

Japończycy, bazując na naturalnych składnikach, skomponowali kilka najpopularniejszych potraw:

  • Ramen, czyli danie przyrządzone z makaronu, mięsa, dodatków warzyw na przykład rzodkiewki, cebuli, jajek, kukurydzy, pędów bambusa i owoców morza. To wszystko gotowane w wieprzowym rosole. Pierwsze skrzypce gra jednak makaron, od którego  zupa wzięła swoją nazwę. Ramen jest doprawiany przeważnie sosem sojowym,
  • Teriyaki- grillowane lub pieczone mięso i ryby. Tajemnicą smaku jest specyficzna marynata tare. Marynata składa się z cukru, wina i sosu sojowego,
  • Zupa miso-shiru, gotowana na bazie bulionu z wodorostów i ryb z dodatkiem sojowej pasty miso.
  • Pierożki Gyoza- podawane zawsze z sosem sojowym pierożki dzięki przyprawom z imbirem i porem mają bardzo azjatycki smak. Farszem może być mięso lub warzywa. Gotowane są na parze lub w głębokim oleju,
  • Sushi- najpopularniejsza Japońska potrawa. Połączenie samych pysznych i zdrowych składników.
  • Sushi jest tak rozpoznawalną na całym świecie potrawą właśnie dzięki swoim wartościom smakowym i zdrowotnym.

Sushi- zdrowa dieta z Japonii

Sushi jest to potrawa przyrządzana w stu procentach zgodnie z filozofią, według której Japończycy żyją i się odżywiają. Najważniejsze jest zdrowie i wszystko, co się do jego poprawy przyczynia. Spokojne życie i jedzenie, które daje energię, witaminy i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jedzeni sushi jest dla Japończyków celebracją życia, a jego składniki są manifestem natury. Dzięki diecie i świadomości co jest najważniejsze, Japończycy są narodem, który żyje najdłużej na świecie.

Historia sushi

Pierwsze wzmianki o sushi pojawiły się już tysiąc trzysta lat temu. Sushi wraz z rozpowszechnieniem buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie się od spożywania mięsa, stawało się coraz powszechniejsze. Początkowo Japończycy zaczęli przyrządzać sushi jako danie składające się z fermentowanego ryżu z konserwowaną lub surową rybą. Dzisiejsze sushi składa się nie fermentowanego, ale marynowanego w occie ryżu z dodatkami takimi jak surowe ryby, warzywa, owoce morza.

Zalety jedzenia sushi

Sushi jest bardzo zdrowym daniem. Dzięki obecności ryb sushi bogate jest kwasy Omega-3, które obniżają cholesterol, normują ciśnienie krwi i tętno w naszym organizmie. Dieta zawierająca sushi obniża ryzyko chorób serca i równoważy poziom cukru we krwi. Sushi także przyspiesza metabolizm i może prowadzić do zdrowej utraty wagi.

Rodzaje sushi

Jest kilka najpopularniejszych rodzajów sushi:

  • Futo maki
  • Hoso maki
  • Gunkan maki
  • Nigiri
  • Ura maki

Wszystkie charakteryzują się niesamowitym smakiem i zdrowymi składnikami. Pyszne sushi w Krakowie można zamówić w naszej restauracji OTSU&MisziTO znajdującej się w Galerii mozaika na ulicy Wielickiej 259.

Smaczne sushi — Ura maki

Ura maki to rolka sushi zawinięta w ryż, który nie jest w środku, ale na zewnątrz rolki. Nasze Ura maki to specjalnie wyselekcjonowane składniki: tuńczyk, łosoś, krewetki. Połączone glonami nigiri. Przyrządzone z największą starannością, aby zachować oryginalny Japoński smak.

Ura maki z dowozem w Krakowie

Jeżeli masz ochotę na sushi w Krakowie, ale wolisz cieszyć się świetnym daniem we własnym domu, to nasza restauracja OTSU&MisziTo proponuje zamówienie smacznego Ura maki z dowozem do wybranego miejsca. Dowozimy sushi w Krakowie na obszarze: Piasek, Bieżanowa, Prokocimia, Podgórza, Woli Duchackiej i Wieliczki.

Jak zamówić sushi z dowozem w Krakowie?

Wybierz i zamów swoje ulubione sushi dzwoniąc do nas na numer +48 781 428 987, zamawiając na stronie lub w aplikacji.

Kraków

Our Contacts

ADDRESS

1080 Brickell Ave - Miami United States of America

EMAIL

PHONE

Contact +1 473 483 384

Office +1 395 393 595

Follow us

Find locations near you

Discover a location near you with delivery or pickup options available right now.