- tel: 781 428 987
- [email protected]
- Dostawa Kraków / Wieliczka
Wszystkie ceny zawierają podatek VAT.
Błędy w druku, błędy i poprawki zastrzeżone.
Od wieków na dalekim wschodzie ludzie żyli blisko i w zgodzie z naturą. Spożywano zdrowe potrawy z surowych ryb, mięsa, warzyw i owoców. Stosowanie diety tak bliskiej naturze i korzystającej z jej darów ma wiele zdrowotnych zalet.
Daleki wschód to krainy ciągnące się wzdłuż wschodniego wybrzeża Oceanu Spokojnego. Popularne kuchnie dalekowschodnie to przede wszystkim kuchnia chińska, koreańska i oczywiście japońska. Koreańczycy swoje potrawy opierają na podstawie, czyli ryżu i makaronie, a do tego dokładane są najróżniejsze dodatki jak warzywa, ryby i najróżniejsze kiszonki i marynaty na przykład kiszona kapusta, rzodkiew, marynowane krewetki i inne owoce morza. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna i w zależności od regionu Chin potrawy mogą się od siebie znacznie różnić. Główną filozofią kuchni chińskiej jest połączenie pięciu smaków w jednej potrawie: słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego. Za najzdrowszą jednak jest uważana kuchnia Japońska.
Japonia jest krajem wyspiarskim leżącym dalej na wschód od Chin i Korei. To właśnie uwarunkowania geograficzne miały największy wpływ na kształtowanie Japońskiego stylu w kuchni i sposobu na przyrządzanie potraw. Japonia to kraj wybitnie górzysty, bo w około 90% pokryty jest wzgórzami i wysokimi górami. Ciężko w tych warunkach rozwijać uprawę roślin zatem Japończycy korzystają głównie z bogactwa, jakie daje im ocean i lasy. Od stuleci pielęgnuje się tam zbieractwo i rybołówstwo. Stąd w dzisiejszej diecie Japończyków dominują świeże ryby, owoce morza i lasów. Od ponad dwóch i pół tysiąca lat podobnie jak w Chinach i Korei uprawia się tu ryż. Ryż jest elementem kuchni, który łączy Chiny, Koreę i Japonię. Jedna kwestia różni sposób przyrządzania potraw w Japonii z resztą dalekiego wschodu. Japończycy starają się jak najmniej ingerować w obróbkę termiczną potraw. Wszystko musi być jak najbardziej naturalne i proste dlatego w kuchni Japońskiej praktycznie w ogóle nie używa się tłuszczu i oleju.
Japończycy, bazując na naturalnych składnikach, skomponowali kilka najpopularniejszych potraw:
Sushi jest to potrawa przyrządzana w stu procentach zgodnie z filozofią, według której Japończycy żyją i się odżywiają. Najważniejsze jest zdrowie i wszystko, co się do jego poprawy przyczynia. Spokojne życie i jedzenie, które daje energię, witaminy i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jedzeni sushi jest dla Japończyków celebracją życia, a jego składniki są manifestem natury. Dzięki diecie i świadomości co jest najważniejsze, Japończycy są narodem, który żyje najdłużej na świecie.
Pierwsze wzmianki o sushi pojawiły się już tysiąc trzysta lat temu. Sushi wraz z rozpowszechnieniem buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie się od spożywania mięsa, stawało się coraz powszechniejsze. Początkowo Japończycy zaczęli przyrządzać sushi jako danie składające się z fermentowanego ryżu z konserwowaną lub surową rybą. Dzisiejsze sushi składa się nie fermentowanego, ale marynowanego w occie ryżu z dodatkami takimi jak surowe ryby, warzywa, owoce morza.
Sushi jest bardzo zdrowym daniem. Dzięki obecności ryb sushi bogate jest kwasy Omega-3, które obniżają cholesterol, normują ciśnienie krwi i tętno w naszym organizmie. Dieta zawierająca sushi obniża ryzyko chorób serca i równoważy poziom cukru we krwi. Sushi także przyspiesza metabolizm i może prowadzić do zdrowej utraty wagi.
Jest kilka najpopularniejszych rodzajów sushi:
Wszystkie charakteryzują się niesamowitym smakiem i zdrowymi składnikami. Pyszne sushi w Krakowie można zamówić w naszej restauracji OTSU&MisziTO znajdującej się w Galerii mozaika na ulicy Wielickiej 259.
Ura maki to rolka sushi zawinięta w ryż, który nie jest w środku, ale na zewnątrz rolki. Nasze Ura maki to specjalnie wyselekcjonowane składniki: tuńczyk, łosoś, krewetki. Połączone glonami nigiri. Przyrządzone z największą starannością, aby zachować oryginalny Japoński smak.
Jeżeli masz ochotę na sushi w Krakowie, ale wolisz cieszyć się świetnym daniem we własnym domu, to nasza restauracja OTSU&MisziTo proponuje zamówienie smacznego Ura maki z dowozem do wybranego miejsca. Dowozimy sushi w Krakowie na obszarze: Piasek, Bieżanowa, Prokocimia, Podgórza, Woli Duchackiej i Wieliczki.
Wybierz i zamów swoje ulubione sushi dzwoniąc do nas na numer +48 781 428 987, zamawiając na stronie lub w aplikacji.
OTSU MARCIN SIKORA
Regon: 521705272, NIP:6783197021
Galeria Mozaika
ul. Wielicka 259,
30-663 Kraków
pn-sb: 10:00-22:00
nd: 12.00-21.00
Kraków
ADDRESS
1080 Brickell Ave - Miami United States of America
PHONE
Contact +1 473 483 384
Office +1 395 393 595
Discover a location near you with delivery or pickup options available right now.