Smakuj!

Gunkan Maki

icon

Sushi gunkan maki – Otsu Sushi

Wybierając sposób na spędzenie romantycznej kolacji lub po prostu szukając pysznego posiłku, coraz częściej wybiera się japońskie sushi. Popularność tej potrawy nie wzięła się z przypadku. Stale rosnąca liczba miłośników sushi tylko utwierdza w przekonaniu, że w tej potrawie musi być coś niezwykłego.

Historia kuchni japońskiej

Szukając początków kuchni Japońskiej, trzeba się cofnąć w czasie ponad dwa tysiące lat wstecz. Wtedy w Japonii powstawały pierwsze pola ryżowe i to ten składnik- ryż jest podstawą sushi. Początkowo sushi była to potrawa, która składała się ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem ryby, przeważnie surowej i warzyw. Położenie geograficzne Japonii, która jest wyspą zewsząd otoczoną Pacyfikiem, sprawia, że Japończycy od wieków czerpią z bogactw naturalnych, które posiadają. Mnogość owoców morza, ryb, warzyw i runa leśnego ukształtowały sztukę komponowania sushi w czasach dzisiejszych. 

Gunkan maki – 2 szt.

Łosoś spicy 20,00  zł
Tuńczyk spicy 21,00 zł
Kawior czerwony 30,00 zł
Tatar łosoś 19,00 zł
Awokado 17,00 zł
Goma wakame 15,00 zł

Oferujemy sushi z dowozem. Zamów już teraz!

Zamów online

Dla wszystkich, którzy wolą zjeść dobre sushi w zaciszu własnego domu, oferujemy sushi z dowozem. Obsługiwane obszary sushi z dostawą: Kraków, Wieliczka, Bieżanów, Prokocim, Wola Duchacka, Podgórze, Piaski.

Kuchnia japońska — samo zdrowie

W miarę rozpowszechniania się buddyzmu, który nakazuje ograniczanie spożycia mięsa, Japończycy zaczęli coraz częściej tworzyć potrawy z ryb i owoców morza. Ich dieta praktycznie nie zawiera tłuszczu i bez wątpienia przyczynia się do długowieczności mieszkańców Japonii. Jest to naród, który może się pochwalić jedną z najwyższych średnich życia na całym świecie. Zbilansowana dieta składająca się z ryżu, ryb, owoców, warzyw i owoców morza to skarbnica niezbędnych wartości odżywczych jak i składników wzmacniających zdrowie. Duża ilość spożywanych ryb to stała podaż do organizmu kwasów tłuszczowych Omega 3, a Japończycy mają niezwykle niski odsetek osób chorujących na serce. Wartości odżywcze, które Japończycy spożywają na co dzień, skutecznie redukują cholesterol i trójglicerydy. 

Popularne potrawy kuchni japońskiej

Jest co najmniej kilka potraw kuchni Japońskiej znanych na całym świecie:

  • Ramen - czyli potrawa składająca się z makaronu i pożywnego bulionu. Bulion w zależności od części kraju przyrządzany jest z mięsa wieprzowego, drobiu, wołowiny lub ryb.
  • Udon- makaron w postaci grubych nitek przygotowywany z mąki pszennej gotowany w solonej wodzie. Jest bardzo sycący i podawany z bulionem,
  • Unagi- grillowany węgorz,
  • Soba- cienki makaron z mąki gryczanej z bulionem przeważnie rybnym,
  • Onigiri- kulki ryżowe z pikantnym nadzieniem,
  • Zupa Miso- niektórzy Japończycy pija ją codziennie. Gotowana jest na bazie pasty sojowej miso z dodatkami: tofu, wodorostami wakame i rybami.
  • Sushi- najpopularniejsza japońska potrawa. Niezwykle smaczna i sycąca jest połączeniem esencji kuchni japońskiej- ryżu i zdrowych dodatków.

Rodzaje sushi

Kilka rodzajów sushi jest niezwykle popularnych, na przykład:

  • Maki-rolka ryżu z dodatkami zawinięta w jadalne wodorosty nori i pokrojona na nieduże kawałki. Wypełnienie stanowią świeże ryby, przeważnie tuńczyk lub łosoś, owoce morza i warzywa,
  • Hosomaki- podstawowa wersja maki składająca się z jednego dodatku do ryżu. W środku może znajdować się kawałek ryby lub warzywa. Hosomaki jest charakterystyczne ze względu na swój niewielki rozmiar. Średnica rolki to około 3 centymetry,
  • Futomaki- tłuściejsza i bogatsza wersja hosomaki. W tym wypadku gruba, sześciocentymetrowa rolka zawiera kilka rodzajów dodatków. Oprócz  przeważnie surowej ryby Futomaki składa się warzyw i owoców morza,
  • Uramaki- czyli rolka z ryżem, który znajduje się na zewnątrz, a wodorosty maki są w środku. Ryż w tym wypadku posypany może być sezamem,
  • Gunkan maki- rolka ryżu uformowana w „łódeczkę” z dodatkami.

Co to jest Gunkan maki?

Gunkan maki różni się od klasycznej rolki sushi tym, że docelowo jest formowane w oddzielne kawałki. Wodorosty nigiri pokrywają bogate wnętrze Gunkan maki, którym może być surowy łosoś, krabowe surimi, a nawet ikra. Co ciekawe, Gunkan to po japońsku statek wojenny.

Gdzie zamówić świeże i zdrowe Gunkan maki w Krakowie?

Świeże i pyszne Gunkan maki możesz zamówić w restauracji OTSO&MisziTO w Krakowie. Restauracja mieści się na ulicy Wielickiej 259 w galerii Mozaika. Nasza restauracja jest przytulnym miejscem, doskonałym dla wielbicieli kuchni japońskiej. Serwujemy najlepsze sushi w Krakowie. W restauracji możesz spróbować sushi ze starannie dobranych składników. Świeże owoce, warzywa i odpowiednio przyrządzone ryby zaspokoją apetyt wszystkich miłośników japońskich dań. Sushi masterzy w OTSO&MisziTO to doświadczeni kucharze specjalizujący się w kuchni japońskiej i dobrze znający jej charakter. Zarezerwuj stolik i ciesz się wykwintną kolacją ze znajomymi, rodziną lub bliską osobą.

Menu kuchni Japońskiej z dowozem w Krakowie

W naszej restauracji możesz oprócz Gunkan maki zamówić też takie przysmaki jak:

  • Zupa miso,
  • Ura maki,
  • Maxi maki,
  • Special maki,
  • Sashimi,
  • Nigiri,
  • Zestawy sushi i przystawki.

Wszystkie potrawy mogą być z dowozem do wybranego miejsca.

Gdzie dowozimy?

Jeżeli wolisz zjeść smakowite danie kuchni japońskiej z naszego menu w swoim domu lub pracy, to z przyjemnością dowieziemy je na obszarze Krakowa do dzielnic: Bieżanowa, Piasków, Wieliczki, Podgórza, Woli Duchackiej i Prokocimia.

Jak zamówić sushi z dowozem w Krakowie?

Żeby dokonać zamówienia na sushi z dowozem do wybranych dzielnic Krakowa, wystarczy, że zadzwonisz pod numer +48 781 428 987, wejdziesz na naszą stronę lub zrobisz zamówienie przez aplikację na smartfona.