Smakuj!

Bezglutenowe sushi

icon

Restauracja - Sushi bezglutenowe Kraków

Jeśli masz celiakię lub nadwrażliwość na gluten, która nie jest spowodowana celiakią, przed złożeniem zamówienia upewnij się, że zamówione sushi jest dla Ciebie bezpieczne. Jeśli wiesz, jak złożyć zamówienie na sushi bezglutenowe, sushi może służyć jako całkowicie pozbawiona ryzyka opcja lunchu podczas posiłków poza domem.

Czy w sushi nie ma glutenu?

Możesz uznać sushi za pozbawione ryzyka, ponieważ składa się z ryb, ryżu i warzyw, z których wszystkie są naturalnie pozbawione glutenu. Istnieje jednak wiele sposobów, w jakie gluten może przedostać się do potrawy. Na diecie bezglutenowej należy unikać jedzenia takich rzeczy jak sushi, które zawiera surimi (rodzaj imitacji mięsa kraba) wszystkiego, co jest przygotowywane z sosem sojowym lub marynatą. Wasabi i ocet, który jest zwykle używany do przygotowania ryżu do sushi, również mogą zawierać gluten. Dodatkowo pszenica jest obecna w normalnym sosie sojowym, a skrobia pszenna jest szeroko stosowana w produkcji surimi.

Aby uniknąć produktów na bazie glutenu, wystarczy będąc w restauracji serwującej sushi, wspomóc się pomocą kelnera; niemniej jednak musisz być świadomy, jakich składników w szczególności unikać. 

Oferujemy sushi z dowozem. Zamów już teraz!

Zamów online

Dla wszystkich, którzy wolą zjeść dobre sushi w zaciszu własnego domu, oferujemy sushi z dowozem. Obsługiwane obszary sushi z dostawą: Kraków, Wieliczka, Bieżanów, Prokocim, Wola Duchacka, Podgórze, Piaski.

Sushi zawierające gluten

Należy mieć świadomość, że wiele restauracji sushi nie wie, że surimi zawiera pszenicę; dlatego będziesz musiał dokładnie sprawdzić wszystkie składniki w rolce. Nie warto ryzykować, chyba że masz pewność, że restauracja sushi ma doświadczenie w serwowaniu bezglutenowego sushi. 

Uważaj, oprócz surimi, na rolki sushi, które zawierają warzywa. Mąka pszenna jest prawie zawsze używana do robienia ciasta na tempurę. Ponieważ składniki sushi na bazie tempury mają wyjątkowy wygląd, są one dość łatwe do rozpoznania i omijania. Niektóre restauracje, dostosowujące się do osób niejedzących glutenu, przygotowują tempurę w cieście, które nie zawiera glutenu; elementy te muszą być wyraźnie oznaczone jako „bezglutenowe”.

Sushi wykonane z marynowanych składników

Niektóre rodzaje sushi zawierają marynowane owoce morza, z których najczęstszym jest unagi (węgorz słodkowodny), chociaż inne obejmują łososia i tuńczyka. Zdecydowana większość tych marynat wykorzystuje jako składnik sos sojowy lub sos teriyaki (który z kolei zawiera sos sojowy jako składnik).

W rezultacie nie powinieneś jeść żadnego sushi, które zostało marynowane lub polane sosem, chyba że potwierdzisz, że sos sojowy użyty do jego przygotowania jest bezglutenowy.

Wasabi, zielona pasta, która dodaje znacznej pikanterii Twojemu sushi, to kolejny składnik, na który musisz zwracać uwagę. Istnieje wiele restauracji sushi, które nie wykorzystują prawdziwego wasabi; zamiast tego używają mieszanki chrzanu, musztardy i innych przypraw. Jest to szczególnie powszechne w Stanach Zjednoczonych (dodaje się tam też zielony barwnik spożywczy). 

Skrobia pszenna (zawierająca gluten) jest jedną z tych substancji, które mogą pojawiać się w daniach od czasu do czasu, choć nie zdarza się to zbyt często. Aby się przed tym uchronić, możesz zapytać restaurację, czy możesz przejrzeć zawartość wybranego produktu wasabi, a nawet lepiej przynieść mały pojemnik własnego wasabi, który jest zrobiony z prawdziwego wasabi.

Bezglutenowe i bezpieczne składniki w sushi

Nazwa Opis
Rzodkiewka chińska Istnieje wiele odmian rzodkiewki chińskiej znanej jako lobok. Jeśli nie była gotowana w sosie sojowym lub smażona w głębokim tłuszczu, to nie będzie zawierać glutenu.
Jaja rybie Jaja rybie, znane również jako masago i tobiko, to małe, okrągłe jajka, które mogą być koloru czerwonego lub pomarańczowego i są używane jako dodatek do sushi. Tobiko, które jest droższe niż masago, może być barwione na czarno, zielono lub czerwono, aby dodać potrawie jeszcze większej atrakcyjności wizualnej. Z drugiej strony Masago jest sprzedawane w postaci bezbarwnej. Najlepiej unikać kolorowych odmian, ponieważ niektóre wersje mogą zawierać sos sojowy.
Ryż Ryż można bezpiecznie spożywać pod warunkiem, że nie został doprawiony octem pszennym lub jęczmiennym. Po spożyciu ryżu osoby mające celiakię powinny czuć się zupełnie normalnie.
Surowa ryba Osoby nietolerujące glutenu mogą spożywać surową rybę, o ile nie była ona marynowana lub ugotowana. Bez obaw można również spożywać awokado, ogórki, mango, marchewki i inne świeże warzywa i owoce.


Zupełnie bezpiecznego bezglutenowego sushi możesz spróbować w restauracji Otsusushi zlokalizowanej w Krakowie. Jeśli nie masz możliwości osobistego pojawienia się w restauracji, istnieje możliwość złożenia zamówienia z dowozem w okolicach Krakowa. Przywieziemy Ci wtedy prosto pod drzwi nie tylko bezglutenowe sushi, ale również, jeśli tylko będziesz chciał, bezglutenowy sos sojowy! Rozpiskę wszystkich alergenów znajdziesz w menu, dostępnym na stronie internetowej restauracji.

Kiedy wychodzisz do restauracji sushi, powinieneś:

  • Poproś personel, aby poinformował szefa kuchni, że masz poważną alergię na gluten.
  • Należy również poprosić personel kelnerski o ostrzeżenie szefa kuchni sushi, aby podczas przygotowywania zamówienia unikał kontaktu z jakimikolwiek sosami lub marynatami, które mogą zawierać gluten.
  • Ponadto, zamiast zamawiać sushi, pomyśl o wzięciu sashimi (zawsze pytaj, czy coś na talerzu sashimi jest marynowane).
  • Jeśli idziesz do niesprawdzone restauracji, zabierz ze sobą własny bezglutenowy sos sojowy i wasabi.